Välj en sida

  Fråga oss vad du vill om molton!

  På molton.se får man fråga vad som helst, om det rör molton såklart.
  Frågor & svar
  Fråga oss
  Vad är moltontyg?
  Svar: Moltontyg är borstat (luddigt) tyg. Det är bra på att absorbera ljud och ar en matt yta.
  Varför finns molton i så många olika bredder
  Svar: Molton finns från 20 cm till 300 cm. Eftersom det finns så många användningsområden så har man valt att göra molton i många olika bredder.
  Varför anges inte färgerna i NCS eller PMS-skalan
  Svar: Molton som många andra tyger färgas direkt i tillverkningen. Och visst kan man ta fram en särskild färg, men då handlar det om att köpa ganska stora kvantiteter.
  Hur hänger man upp molton på ett snyggt sätt?
  Svar: Det finns flera olika varianter av både skenor och klämmor som är gjorda för att hänga tyg. Det går även att häfta upp det om det bara ska sitta en kortare stund.
  Ska man ha flamskyddet eller inte?
  Svar: I Sverige och Europa finns det lagar på flamskydd om du ska hänga tyger i offentliga lokaler. Det är mycket viktigt att följa de regelverk som finns så köp molton med flamskyddscertifikat.
  Är molton färgsäkert?
  Svar: Om du menar att färgen håller i tvätten, så skulle vi säga att vi normalt inte rekommenderar att tvätta det. Skulle man tvätta vanlig scenmolton försvinner bland annat flamskyddet.
  Men om du menar att det alltid har samma färg, så är det så att allt tyg färgas i omgångar (batcher). Det skiljer alltid lite mellan varje batch. Ska du klä in stora ytor så kolla med leverantören så du får tyg från samma pall och färgbad.
  Jag har köpt dekomolton, varför är det olika textur på de bägge sidorna?
  Svar: Det är riktigt, viss dekomolton är borstad på ena sida, och den andra sidan är slät. Även Satinmolton / Bolton är borstad på en sida. Vanligast är dock att tyget är luddigt på båda sidorna.
  Jag ska göra en backdrop, men hittar ingen bredd som passar?
  Svar: Det finns enfärgade backdrops i färdig storlekar för att passa olika scener. Men, många leverantörer syr efter din mått så det är inga problem att få det du önskar.
  Betyder samma vikt att det är samma molton?
  Nej, det kan skilja ganska mycket även om vikten är samma på ett scenmolton eller dekomoltontyg. Vi har sett riktigt olika kvalité på dekomolton med samma vikt, bredd och flamskydd. Be alltid om ett prov så du får bra kvalite på din molton!
  Scenmolton till ljudabsorbering i padelhall, är det något ni rekommenderar?

  Ja, att använda sig av scenmolton för att absorbera ljud i padelhallar är ganska vanligt. Det finns många anledningar att montera scenmolton i idrottshallar, du kan läsa mer här om ljudabsorbering i padelhallar.

  Fungerar molton bra som ljuddämpning?
  Svar: Scenmolton fungerar bra som akustiskt ljudabsorbering. Försök välja vikt på 330 g/m2 för bästa akustiska effekt. Men tänk på att det inte är ljudisolerande.
  Man kan även titta på tyget Kalmuk. Det ser ut som Scenmolton men är ännu kraftigare, 500 g/m2.
  Hur hänger man upp molton på ett snyggt sätt?
  Svar: Det finns flera olika varianter av både skenor och klämmor som är gjorda för att hänga tyg.
  Kan man tvätta molton?
  Svar: Molton tillverkat av polyester går att tvätta efter särskilda instruktioner, men molton av bomull ska man inte tvätta.
  Luddar molton?
  Svar: Molton är ett borstat bomullstyg och det luddar. Därför ska du undvika att tex. sätta upp svart och vit molton vid samma tillfälle eller allt för nära varandra.
  Jag ska göra om min hemmabio. Måste jag köpa en hel pall molton?
  Svar: Molton säljs inte bara på helpall eller i balar utan även köpa som metervara.
  Går det att sy i molton med vanlig symaskin?
  Svar: Ja det går. Men var lite försiktig eftersom det är ett kraftigt tyg. Det bästa är om du anlitar en professionell sömnadsverkstad.
  Jag ska mörklägga ett rum, vilken molton ska jag välja?
  Svar: Scenmolton är det vanligaste men det fungerar även med satinmolton, molton CS och Kalmuk. Svart scenmolton på 330 g/m2 är ungefär 96% ljustät.
  Luktar moltontyg?
  Svar: Ja, det kan det göra. Är tyget nyproducerat har det en doft som kommer från färgfixningen (där färgen fixeras). Den är naturligtvis harmlös och vädras bort. Riktigt färskt moltontyg kan upplevas starkt, lägg då ut det på vinden eller på altanen så lukten avtar.
  Jag har köpt svart scenmolton som är grått. Varför är det så?

  Svar: Tyvärr har vissa leverantörer blandat in polyester i scenmolton vilket gör textilen grå och dassig. Den ser ut som den använts i många år redan från början. Köp scenmolton som är vävd av 100% bomull. Alternativet är att köp en molton som är gjord av 100% polyester, men se till att det inte är en blandad produkt.

  10 + 3 =

  På molton.se får man fråga vad som helst, om det rör Scenmolton, Dekomolton och molton såklart. Det händer att vi får in samma fråga flera gånger, då försöker vi sammanfatta ett svar. Det kan alltså hända att din fråga inte är exakt formulerad som du skrivit den. Vi svarar så snabbt som möjligt. Fråga på bara.