Välj en sida

  Scenmolton och ljudabsorbering i padelhallar förbättrar akustiken

  scenmolton akustik ljudabsorberande tyg textil padelhall

  Akustiskt tyg i padelhall

  Scenmolton är det överlägset mest använda ljudabsorberande tyget i padelhallar i Sverige för att förbättre akustiken. Vi levererar många tusen meter varje år och har gjort sedan vi blev involverade i padelarenor som underleverantör. Vi kom i kontakt med padel i och med att en av de som förde in sporten i Sverige tog kontakt med oss för att bygga några hallar åt kunder och sig själv runt 2014. Ljudabsorberande tyger och nålfiltsmattor levereras kontinuerligt till padelhallarna och än idag arbetar vi ihop och gör runt en hall i månaden åt dem. Många kunder som bygger hallar runt om i Sverige så i dagsläget vi levererar tyger eller golv till i genomsnitt till 1-2 padelhallar i veckan. Behöver ni referenser i er närhet så kan vi med stor säkerhet ordna det.

  Scenmolton i padelhallar

  Scenmolton Padelhall

  Scenmolton till padelhall

  Varför är egentligen scenmolton så bra akustiskt till padelhallar? Vi har också funderat på om vi kunde hitta ett annat tyg men det är svårt att slå alla scenmoltons egenskaper på fingrarna.

  Ljudabsorberande textil

  Scenmolton är en kraftigt ljudabsorberande textil med 300 cm bredd. Du får snabbt och smidigt en stor yta täckt med detta flamskyddade tyg och den akustiska effekten kommer direkt. Vi har många kunder som kan intyga att vår scenmolton skapar en akustik som känns bra och som gör att besökaren upplever en trevlig stund i din lokal.

  Matt yta som inte stör

  Scenmolton har en matt yta som inte reflekterar ljus från lampor eller solljus. Det är av största vikt att spelarna inte blir störda eller bländade under en match. Det kanske inte är så viktigt om en amatör spelar en torsdagskväll men är det en match i en turnéring är det mycket viktigt.

  Istället för att måla, sätta plåt och gipsskivor

  Har du tänkt måla väggarna och sen sätta ljudabsorbenter? Vi har många kunder som haft den tanken men det har slutat i att de köpt scenmolton eller kalmuk för eftersom det gör att de slipper göra något med slitna och flagad färg på väggarna. De hänger upp ljudabsorberande tyg längs hela väggarna och slipper helt att göra något med väggarna.

  Scenmolton padelhall akustik

  Scenmolton i padelhall ger bra akustik

  Ska scenmolton veckas i en padelhall?

  Nej, det behövs egentligen inte om du använder vår scenmolton som är optimerad för ljudabsorbering och akustik. Vävningen är otroligt viktig för att ljudabsorberingen ska fungera optimalt. Vi känner till att det finns scenmolton som ser lika ut, men inte håller alls samma ljudabsorberingsgrad och akustiska egenskaper och då behöver man hänga tygerna veckade vilket resulterar i en högre slutkostnad. Många hänger ändå textilerna något veckat för att skapa lite trevligare känsla i padelhallen då en veckad textil är känns mer ombonad än en slät yta. Lyssna med oss så du får rätt saker.

   

   

  Avstånd till vägg

  Avstånd till vägg är viktigt för att fånga de frekvenser som du vill bli av med i padelhallen. De viktigaste ljuden som ska absorberas för att få en bra akustik i lokalen är bollslagen och prat och skrik. Det händer ju ibland att en padelspelare tar till höga ljud har vi märkt och de ljuden ska ju dämpas bort. Hänger scenmolton en bit från väggen tar tyger de flesta ljud som uppkommer i hallen.

  Scenmolton som akustik textil i padelhall

  Scenmolton som akustik textil i padelhall

  Flamskyddad textil

  Akustik i padelhall

  Ljudabsorberande tyger i padelhall förbättrar akustiken

  För att få montera textil i en offentlig padelhall ska tyget eller draperiet vara flamskyddat. Akustikskynket, i det här fallet scenmolton är flamskyddat och får monteras i publika idrottsarenor som padelhallar och tennishallar. Flamskyddsklassen är Cs1,d0 vilket normalt får monteras i alla offentliga lokaler. Men det är viktigt att kontrollera detta med räddningstjänst och lokalägare så det inte finns lokala regler att ta hänsyn till.

  Akustiskt bländskydd med moltontyg

  akustik bländskydd padelhall

  Akustik och bländskydd i padelhall

  Att lampor från närliggande padelbanor kan blända spelare på andra banan vet alla som spelat padel. Det går att kombinera bållfång med bländskydd och samtidigt fixa till akustiken. På bilden ser du ett flamskyddat moltontyg, Scenmolton CS som fungerar mycket bra till detta, Det har en högre styrka än vanlig scenmolton och dessutom klarar det en högre klass i flamskyddet än vanlig scenmolton. Genom att hänga det bakom banan som på bilden stoppar du bollarna från att flya över nätet samtidigt. På samma gång stoppar du risken för bländning mellan banorna samtidigt får du stopp på ljud som går genom lokalen. Ägaren till padelhallen är mycket nöjd med lösningen!

   

   

  Nålfiltsmatta & akustik

  Padelhall akustik ljudabsorbering nålfiltsmatta

  Nålfiltsmatta påverkar akustiken i padelhallar

  Att installera nålfiltsmatta i en padelhall har många trevliga funktioner. Padel-spelare som går in och ut från banorna tar med sig grus ut i gångarna mellan padelbanorna. Vi har ett antal nålfiltsmattor som är lämpade för att fånga upp sanden. En viktig egenskap är att nålfiltsmattan klarar att samla sanden ner i mattan, det vill säga absorbera kornen så de inte lägger sig ovanpå. Kan mattan fånga upp sandkornen så blir städningen klart mindre och när nålfiltsmattan dammsugs så följer sanden med upp.

  Akustiskt kommer nålfiltsmattan förända padelhallen. Ljudet blir klart mjukare då mycket av diskantljuden absorberas och skapar trevligare ljud i padelarenan. Den tunna mattan kommer inte absorbera lågfrekventa ljud som basljud, men eftersom det är få ljud i en padel som är låga kommer detta inte vara ett stort problem. Dock måste hallen kompletteras med akustiska tyger och ljudabsorbenter. Stegljud, det vill säga ljud som kommer från skor men även ljud från bollar som studsar i golvet kommer att reduceras.

  Den anledningen som normalt är störst för att installera nålfiltsmatta i en padelhall är att det ger en trevligare och mer ombonad känsla. En premium padelhall kräver en nålfiltsmatta med rätt kvalité som håller länge.