Välj en sida
  Ljudabsorberande tyg

  Ljudabsorberande textil

  Scenmolton och Ljudabsorbering

  Scenmolton är en mycket effektivt textil för att absorbera ljud och används ofta som ljudabsorberande draperi. Eftersom tyget även är flamskyddat används det med fördel i offentliga lokaler som kontor, teatrar, konsertlokaler, idrottshallar med mera. Men även en bra textil för biosalar och hemmabio.

  Ljudabsorbering eller ljudisolering

  Vad är ljudabsorbering och hur fungerar ljudisolering? Ja, det är två helt olika begrepp som ofta blandas ihop.

  Ljudisolering – Stänger ute (eller inne) ljud från ett rum. Det kan vara trafikljud som du inte vill att det kommer in i sovrummet.

  Absorbering – Fångar upp ljudreflexer, dvs det ljud som normalt studsar tillbaka från väggar. Skapar bättre akustik och mindre rumsklang.

  Ljudisolerande material

  Scenmolton har viss isolerande effekt, men är framförallt absorberande. Men för att vara en textil har den förvånansvärt bra isolerande effekt, men vi rekommenderar att du läser vidare om du vill isolera ljud på riktigt. För att ljudisolera ett rum ska du använda stumma, döda material som gipsskivor, gummiduk eller gärna en kombination av de båda. Det är viktigt att alla skarvar fogas med silikon eller annan massa så det blir lufttätt. Det finns ljudisolerande fönster och dörrar, viktigt att du ser över fodret runt fönstret och dörrarna för att det ska bli bra. Lufttätt är nyckeln till att stänga ute ljud. När du gjort detta kan du titta på att montera ljudabsorberande material och textil i rummet.

  Absorberande material

  Att absorbera ljud är att göra om ljudvågor, det vill säga rörelseenergi till värmeenergi. Det kan du göra genom att ta in material i rummet som är anpassat till det. Scenmolton är ett sådant material och en effektiv lösning eftersom du snabbt får stora ytor där ljudet kan absorberas. Det finns ven en textil som heter kalmuk som är mycket bra ljudabsorberande textil.

  Scenmolton är en mjukt, tungt och faller snyggt. Det går relativt enkelt att sy draperier och gardiner av det, dock är det bra om du har en lite grövre maskin som tål lite kraftigare tyger. Vi rekommenderar inte en allt för enkel hemmamaskin. Syr du upp tyger och ska hänga det i en lokal rekommenderar vi att hänga en liten bit ifrån väggen.

  Avstånd till vägg

  Avståndet till väggen reglerar i första hand vilka frekvenser du vill absorbera. Ofta är det en kompromiss hur du vill att rummet ska se ut och hur du vill ha ljudabsorberingen som resultatet blir. Ibland går det inte att hänga tyget så långt från vägg som du önskar och i vissa fall kanske det finns detaljer som fönster och dörrar att ta hänsyn till. Generellt brukar vi säga att du ska hänga tyger 5-20 cm från väggen.

  Veckning

  Veckningen är viktig för att absorbera mer ljud. Själva vecken styr alltså hur stor del av ljudet som absorberas, men inte frekvensen på ljudet. Eftersom ljudet studsar runt i ett rum så kommer ljudvågorna gå snett igenom det ljudabsorberande draperiet eller gardinen. Är textilen då veckad kommer ljudvågen passera genom materialet flera gånger vilket gör att mer ljud absorberas och skapar betydligt mindre reflexer i rummet.

  Jobba med skenor och akustiska tyger

  Genom montera ljudabsorberande textiler på skenor får du möjlighet att skapa rum i rummet eller avskärma delar av lokalen som du inte vill ha synlig samtidigt som du skapar en bättre akustik i lokalen. Du kan enkelt skapa ett konferensrum med bra akustik genom att ha en skena i taket kanske 3 x 4 meter runt ett bord. Normalt kan du ha detta till ett fikarum eller en spontan mötesplats för medarbetare men drar du för ljudabsorberande draperier så skapar du ett mötesrum på bara några sekunder. Att jobba med smarta lösningar är viktigt och genom skenor går det att skapa flexibla lösningar som inte bara har en akustisk funktion utan även är snygga och funktionella på andra sätt!

  Scenmolton är förmodligen det mest kostnadseffektiva tyget om du behöver efter flamskyddat ljudabsorberande textil.