Välj en sida

  Backdrop

  Backdrop Scenmolton

  Backdrop av scenmolton

  En backdrop har många egenskaper som är viktiga för att den ska fungera som just en bakgrund till scener, konserter, ljudabsorberande till en padelhall och streamingstudios. Bakgrunden ska vara djupt svart, ha en matt yta och vara ljudabsorberande. Nedan går vi igenom vad som är viktigt att tänka på.

  Ljudabsorberande Backdrop

  En backdrop är sydd av kraftig, svart eller färgad scenmolton. En viktig egenskap är att textilen kan absorbera ljudet. Här snålar endel och erbjuder scenmolton med inblandning av polyester, men den har klart sämre ljudabsorberande egenskaper. Vi säljer enbart scenmolton med 100% bomull för att klara de högt ställda kraven som scen, event, ljudabsorbering och konsert kräver. Akustik blir mer och mer viktigt i alla typer lokaler, både idrottshallar och konsertlokaler.

  Ljusabsorberande textil

  Att scenbakgrunden har möjlighet att absorbera ljus är en mycket viktig funktion. Scenmolton som backdropen är gjord av är mycket matt tack vara sin borstade yta. Det medför att mycket lite ljus reflekteras ut mot publiken och bakgrunden blir enkel att ljussätta vilket leder till att mer fokus kan läggas på artisten. Moltontyg är en klassiker som ljusabsorberande och ljudabsorberande tyg.

  Backdrop molton

  Backdrop i molton

  Täckande tyg

  Det är viktigt att ridån, bakgrunden eller backdropen är täckande och döljer bakomvarande tross, stativ och annat som behöver döljas. Ibland vill man ha en lättare bakgrund men tänk på att det ofta kan gå ut över täckningsgraden.De ska ju självklart och dölja väggar som kanske inte är så snygga och skapa en snygg yta mot publiken.

  Mörkläggande & ljustät draperi

  Att backropen ska vara mörkläggande är inget absolut krav men helt klart blir det enklare att röra sig bakom scenen om det kan vara lite ljus där medan det är aktivitet på scenen. Normalt finns ljusslingor liggande på golvet backstage bakom scenen för att skådespelare och artister ska kunna röra sig säkert och obehindrat.

   

  Flamskyddad backdrop

  Flamskydd för offentlig lokal är ett måste, trots att LED-lamor idag sällan blir varma som gamla hederliga PAR-kannor. Se till att textilen är tillverkad i Europa och har europeiskt flamskyddsintyg som gäller på den plats du är. Prata med räddningstjänst och fastighetsägaren om du är osäker vad som gäller.

  Färg på bakgrunden

  Svart, svart och åter svart. Vi har 14 färger på scenmolton men som standard säljer vi alltid svart. Även här är det mycket viktigt att backdropen är uppsydd av scenmolton som är gjort av 100% bomull. Blandas polyester in mister du den djupa svarta färgen och får en mer antracit-färgad bakgrund.

  Alternativ till scenmolton

  En backdrop behöver nödvändigtvis inte vara gjord av scenmolton. Vi syr ofta upp backdropar av sammet, satin och andra tyger som glittrar eller är transparenta.

  Sammet – En backdrop av sammet är underbart vackert och har mycket bra egenskaper. Om du ska på turné är det lämpligt att använda en sammet som inte är så känslig för vikas, dvs inte är sy skrynkel-känslig och har hög slitstyrka.

  Satin – Effektfull textil som satin kan skapa en riktigt snygg scen! Med lite glans kan det vara lite mer arbete att ljussätta den men det kan det vara värt för att skapa en riktig unik scen.

  Glittertyger – Glittriga tyger skapar en riktigt effektfull scen eller event. Det går att göra otroligt mycket med ljus, så prata med en professionell ljussättare för att skapa det du vill!

  Upphängning av backdopar

  En backdrop måste kunna hängas upp i tross, på en vägg eller på annat sätt. För att det ska vara möjligt behövs en upphängning insydd i ovankant av draperiet eller bakgrunden.

  Öljetter

  Kanske det starkaste alternativet är att slå öljetter i ovankanten. En förstärkning sys fast längs kanten och öljetter slås fast i den. Stark och bra upphängningsalternativ. I dagsläget är detta den vanligaste varianten.

  Knytband

  Med fastsydda knytband slipper du leta efter knytband eller gummispännare för att montera backdropen. Det är praktiskt att redan ha dem på plats, men tänk på att inte dra i knytbanden när du lyfter tyget, det är klart bättre att ta tag i sadelgjorden eller förstärkningen och lyfta. Då kommer dina knytband sitta kvar klart längre.

  Kardborre

  En kardborre som sys i ovankant gör backdropen flexibel och bra att använda på stativ som easy drape och pipe and drape. Det går snabbt att montera och demontera tyget. Viktigt att du drar i kardborren när du tar ner bakgrunden eftersom kardborren normalt är mycket starkt. Drar du i tyget riskerar du att textilen eller sömmen går sönder.

  Spännband

  Men spännband får du en snabb och rejäl montering av bakgrunden. Även här lyfter du i förstärkningen som sys i toppen av textilen när du monterar och tar ner backdropen.

  Sömnad

  Många backdropar är sydda med en sadelgjord eller förstärkning upptill. I denna rem slås öljetten. Sidorna har ofta en 2 cm bred fåll men det är också vanligt att det är en stadkant där. Nertill sys en fåll, eller precis som sidorna kan det vara en stadkant även här.

  Bakgrund till streamingstudio

  Idag är det oerhört populärt att bygga upp streamingstudios och livestudios för digitala möten över nätet. Det är helt klart en tids- och miljövinst med att kunna träffas och ha möte digitalt och med en snygg bakgrund och studio så blir det riktigt proffsigt. Med en bakgrund och backdrop av scenmolton så du ett professionellt utseende och en matt yta som är enkel att filma mot. Du hänger den med fördel veckad för ett naturligt utseende och för bästa ljudabsorbering. Vi har sytt upp många måttanpassade draperier och backdrop till kunder runt om Sverige. Ofta levereras de tillsammans med skenor för enkel användning. En ide kan vara att ha flera olika skenor i taket och ha olika färger på bakgrunden monterad, då kan du enkelt och smidigt få den bakgrund som passar för dagen.

  Backdropar i padelhallar

  Att använda backdropar för att absorbera ljud i padelhallar är numera ganska vanligt. Det finns många anledningar och vi har hjälpt många idrottshallar och arenor till bättre akustik med dessa ljudabsorberande tyger. Backdropar är uppsydda tyger, ofta sydda av scenmolton eller kalmuk, med en förstärkning upptill där vi slår öljetter eller syr fast annan upphängning. Runt om syr vi en snygg fåll för att textilen inte ska tråda, se snyggare ut och för att öka hållbarheten på backdropen.

  Backdropar mäts aldrig utan klipps och sys utan mätning. Men viss kontroll på måtten finns. Ofta sys de i ca 3 meters bredd då både scenmolton och kalmuk är 3 meter bred. Båda de ljudabsorberande tygerna ligger veckade, inte på rulle, och varje veck är cirka en meter. När vi får en beställning på backdropar som ska vara 6 meter höga klipper vi i sjätte vecket och syr upp. Då kommer tygerna bli ungefär 5,85 m i höjd i verkligheten.

  En viktig sak att tänka på är att bakgrunderna kommer att bli olika höga eftersom de inte mätts i första skedet utan där kan det skilja. Veckningen av tygerna görs på väveriet, i vårt fall Europas i särklass största väveri för moltontyger, och det är allmän känt och accepterat att det kan skilja någon per veck och det är inga problem. Vi kan ju såklart måttanpassa backdroparna om så önskas. Då tillkommer kostnad för att mäta upp dem och vi syr de kundanpassade draperierna lite mer noggrant än billigare backdroparna.

  Alternativ till backdrop

  Ett alternativ till backdrop är att hänga vanlig scenmolton med klämmor. Klämmor som kallas löstagbara öljetter passar bra. Dessa monteras i kanten på det osydda tyget. På klämmans motsatta sida från tyget sitter ett hål, som gör den till ett alternativ till vanliga öljetter. Här trär du med fördel gummispännaren för en snabb och enkel upphängning. Men det går att även använda buntband, snöre eller en spik eller skruv där det är möjligt.

  .